In de volgende stappen staat beschreven hoe je zelf eenvoudig een proeverij kan organiseren en bruikbare tips om de wijnen te proeven.
Zorg dat de wijnen op de juiste temperatuur zijn voordat je begint. Het uitgangspunt is tussen de 18°C en 20°C voor rode wijnen en tussen de 8°C en de 10°C voor witte wijnen.
Kijken: hou het glas schuin boven een lichte ondergrond. Welke kleuren zie je? Hoeveel kleuren zie je? Hoe is de helderheid? Je kan je eigen aantekeningen maken, hiervoor is ruimte op de wijnomschrijving.
Ruiken: Steek je neus goed in het glas zonder de wijn te bewegen. Wat ruik je? Wals nu de wijn rustig door het glas door het glas lichtjes rond te draaien. Wat ruik je nu? Komen er meer of andere aroma’s vrij? Hoe intens is de geur? Schrijf je bevindingen op de wijnomschrijving.
Proeven: Neem een goede slok van de wijn en laat deze door je hele mond gaan. Als je voorzichtig wat lucht inademt meng je de wijn met zuurstof waardoor de aroma’s worden geactiveerd en proef je dus meer. Is het smaakgehalte laag of hoog? Is je mondgevoel laag of juist complex? En hoelang blijft de smaak hangen in je mond (de afdronk)? Ook nu kan je je ervaringen om de wijnomschrijving schrijven.
Om je op weg te helpen kan je gebruik maken van de smaakcirkel, deze vindt je terug onderaan deze pagina. Begin in de binnenste ring en ga stap voor stap naar de buitenste ring.
Nu ben je klaar met het proeven van de wijn en heb je voor jezelf je bevindingen en ervaring genoteerd. Wat vond je ervan? Bij elke wijn(pakket) kan je een beoordeling achterlaten op de site. Deel hier je eigen ervaringen zodat je anderen kan inspireren.
Dank je wel!
- Voorbereiding
Zorg dat de wijnen op de juiste temperatuur zijn voordat je begint. Het uitgangspunt is tussen de 18°C en 20°C voor rode wijnen en tussen de 8°C en de 10°C voor witte wijnen.
- De tafel
- Het proeven
Kijken: hou het glas schuin boven een lichte ondergrond. Welke kleuren zie je? Hoeveel kleuren zie je? Hoe is de helderheid? Je kan je eigen aantekeningen maken, hiervoor is ruimte op de wijnomschrijving.
Ruiken: Steek je neus goed in het glas zonder de wijn te bewegen. Wat ruik je? Wals nu de wijn rustig door het glas door het glas lichtjes rond te draaien. Wat ruik je nu? Komen er meer of andere aroma’s vrij? Hoe intens is de geur? Schrijf je bevindingen op de wijnomschrijving.
Proeven: Neem een goede slok van de wijn en laat deze door je hele mond gaan. Als je voorzichtig wat lucht inademt meng je de wijn met zuurstof waardoor de aroma’s worden geactiveerd en proef je dus meer. Is het smaakgehalte laag of hoog? Is je mondgevoel laag of juist complex? En hoelang blijft de smaak hangen in je mond (de afdronk)? Ook nu kan je je ervaringen om de wijnomschrijving schrijven.
Om je op weg te helpen kan je gebruik maken van de smaakcirkel, deze vindt je terug onderaan deze pagina. Begin in de binnenste ring en ga stap voor stap naar de buitenste ring.
- Discussie
Nu ben je klaar met het proeven van de wijn en heb je voor jezelf je bevindingen en ervaring genoteerd. Wat vond je ervan? Bij elke wijn(pakket) kan je een beoordeling achterlaten op de site. Deel hier je eigen ervaringen zodat je anderen kan inspireren.
Dank je wel!