Domaine Sibille

                            

Hoe gaaf zou het zijn als we een wijnboer uit Frankrijk vinden die graag zijn producten op de Nederlandse markt wil aanbieden? Deze uitdaging ben ik aangegaan en in september 2020 is de zoektocht begonnen. Na vele proefavonden is het Domaine Sibille geworden. Wij zijn enthousiast geworden door hun manier van produceren, het biologische thema en de gastronomische wijnen die hier uit voort komen. De wijnen die worden aangeboden zijn stuk voor stuk kwalitatief goede wijnen en breed inzetbaar tijdens een borrel, zomerse barbecue of winterse stoofschotels.

Hieronder een klein stukje over het ontstaan van Domaine Sibille. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast raken als dat ik al ben.

Het is december 2015 als Pierre en Barbara Sibille de stoute schoenen aantrekken en hun geboorte regio Elzas achter zich laten en hun geluk gaan zoeken in de regio Occitanië in het zuiden van Frankrijk. Met de kennis en passie van beide, Pierre heeft 20 jaar ervaring in de coöperatieve kelders in de Elzas en Barbara volgt de studie landbouwkunde in Carcassonne, zit het wel goed. Ze krijgen de kans om een wijngaard over te nemen in Laure-Minervois. Het landgoed heeft in totaal 15 hectare aan wijnstokken: 5 hectare heeft de beschermde Minervois herkomstbenaming (AOP) en 10 hectare heeft de beschermde geografische indicatie (IGP). 
De bodem is in wezen een zandsteenbodem, die de wijnen frisheid en structuur geeft. Alleen de Viognier en de Chardonnay worden verbouwd op klei- en kalksteenbodems. De meeste druiven worden met de hand geplukt. Na de persing rijpen de witte wijnen op hun eigen droesem. Dit geeft de wijn een voller en dieper karakter. Een ander kenmerk van het domein is dat ze gebruik maken van sulfiet reductie wat helemaal past binnen de biologische en organische manier van wijn maken wat Pierre en Barbara toepassen. Naast de Viognier en Chardonnay verbouwen ze ook Grenache, Syrah, Carignan en Marselan. Deze druivensoorten komen ook van origine uit de Languedoc (waar Minervois onder valt).


Als dan alle wijnen klaar zijn voor botteling ontstaat er nog een leuk weetje: zet alle flessen naast elkaar en er ontstaat een fresco waarop het terroir op te zien is. Let er maar vast op tijdens het uitzoeken van je favoriet.

Proost!